Gastouderschap is een professioneel en erkend beroep, dat je met veel passie en liefde voor kinderen doet. Je kunt als gastouder werken als zelfstandig ondernemer, maar dat hoeft niet.
We leggen je graag uit welke verschillen er zijn.

Gastouder

Als je als gastouder werkt, kun je dat als je volledige baan doen of als extra baan naast een baan in loondienst. Dan werk je niet als zelfstandig ondernemer, maar heb je ‘inkomen uit overig werk’.

Je inkomen is hetzelfde als een gastouder die zelfstandig ondernemer is, maar de belastingen die je betaalt zijn anders.

Heb je kosten voor je gastouderopvang moeten maken? Bewaar dan de facturen en bonnetjes, want deze kosten mag je van je inkomen aftrekken (‘zakelijke aftrekposten’), waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Je betaalt over je inkomen (verminderd met de kosten) de volgende 2 belastingen:Inkomstenbelasting& premie volksverzekeringen en Inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet. Hoe hoog het te betalen bedrag zal zijn, is per huishouden verschillend. Kijk op de website van de Belastingdienst

Gastouder als zelfstandig ondernemer

In sommige gevallen is het fiscaal voordeliger om te werken als zelfstandig ondernemer, bijvoorbeeld als je boven een bepaalde inkomensgrens zit. Om als zelfstandig ondernemer te worden gezien, moet je volgens de Belastingdienst voldoen aan een aantal criteria op gebied van zelfstandigheid, ondernemersrisico, continuïteit en omvang.

Om te weten of jij zelfstandig ondernemer bent of kunt worden, kun je de Ondernemerscheck doen:

Een zelfstandig ondernemer heeft diverse belastingvoordelen, zoals aftrek van zakelijke kosten,
zelfstandigenaftrek, startersaftrek, kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), mkb-winstvrijstelling en oudedagsreserve. Als gastouder ben je vrijgesteld van BTW en hoef je ook geen omzetbelasting-aangifte te doen.

Advies en ondersteuning door Villa Nana

Wij hebben de kennis en ervaring om jou te kunnen adviseren bij jouw keuze om wel of niet als zelfstandig ondernemer te werken. Ook hebben wij een gratis starterspakket dat je op weg helpt en geven wij je advies als je al werkt als zelfstandig gastouder.

Meer weten? Wij helpen je!