Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar heeft soms grote gevolgen. Kinderen vormen een grote risicogroep voor brandwonden. Ze zijn speels en hun gedrag is onvoorspelbaar. Ze kunnen zich plotseling aan van alles vastgrijpen en optrekken waardoor een kaars of een kop hete thee kan omvallen. Ook is hun gedrag bij brand niet altijd te voorspellen. Wat kun je doen om de (brand)veiligheid in huis voor kinderen te vergroten?

 

Plaats een rookmelder
Als je slaapt, ruik je niets! Je hoort wel, maar je wordt niet vanzelf wakker als er ’s nachts brand uitbreekt! Om je gezin te wekken bij brand, hang je rookmelders op. Alleen zo word je bij brand op tijd gewaarschuwd.

 

Sluit ’s nachts de binnendeuren
Een simpele handeling als het altijd sluiten van de binnendeuren voordat je gaat slapen, redt levens als er brand uitbreekt. Gesloten deuren zorgen ervoor dat de verspreiding van giftige rook – de grootste bedreiging bij brand – beperkt wordt. Je hebt hierdoor meer kans en tijd om veilig te vluchten.

 

Brandveilige slaapkamer
Rookmelders voorkomen geen brand, maar kunnen wel levens redden. Plaats rookmelders in de vluchtroutes en ruimtes waar wordt geslapen. Zorg ervoor dat je rookmelders goed kunt horen, ook als de binnendeuren zijn gesloten.

 

Brandveilige keuken
Koken is géén kinderspel! Een pan op het vuur, de friteuse, brandende gaspitten … Even niet opletten en een ongeluk is zo gebeurd. Voor kleine kinderen is de keuken geen veilige plaats. Dus:

Brandveilige woonkamer
Kleine kinderen grijpen alles wat ze tegenkomen. Zorg dat je de woonkamer veilig houdt.

Brandveilige badkamer
In bad? Check de temperatuur, te warm badwater kan ernstige brandwonden bij kinderen veroorzaken. Blijf bij het badderen altijd bij je kind.

Spreek een vluchtplan af
Is er gevaar? Kinderen hebben dan de automatische reactie om zich te verstoppen. Ook bij brand. Spreek met je partner af wie welk(e) kind(eren) bij brand in veiligheid brengt. 70% van alle Nederlanders heeft nog geen vluchtplan besproken met partners of kind(eren)! Denk samen na over:

(bron: www.wij.nl)